Condens op ramen

Veel mensen hebben last van condens op ramen. Hoe ontstaat condens op ramen ? Hoe kun je het voorkomen en vermijden ?

Daarom besteedt De Glascentrale er dit artikel extra aandacht aan. Condens op de raam wordt vaak uitgelegd als schade aan het glas. Dit is echter bijna nooit het geval.

Als het wat kouder weer wordt, is de kans op condens het grootst. Het kan zijn dat er condensvorming optreedt bij alle soorten glas. Een klein beetje condens op de ramen is niet erg.

Als de condensvorming groot is en bovendien lang aanwezig blijft is het zaak om maatregelen te treffen. Het is wel zaak om condens te voorkomen in de slaapkamer.

condens op ramen

Oorzaak condens op ramen

De oorzaak van condens op ramen heeft te maken met grote temperatuurverschillen binnen en buiten. Ook speelt de luchtvochtigheid een belangrijke rol.

Door een koude buitenlucht kan het zijn dat de ramen aan de binnenkant beslaan. Wanneer het koude oppervlak van glas in contact komt met warme, vochtige lucht binnen, zal er een waterdamp kunnen ontstaan die zich afzet op de binnenkant van het glas. Dit noemen we dan condens.

Dit beslaan van de onderkant van de ramen noemen we in de volksmond condensvorming. Meestal is het binnen een stuk warmer als buiten en daardoor zet zich vocht af op de binnenkant van de ramen.

Als de buitentemperaturen weer wat hoger zijn zal de condens op ramen achterwege blijven. Met name in het vroege voorjaar of najaar is er meer kans op condens vorming.

Ventilatie

Condensvorming kan voorkomen worden door middel van het ventileren van de ruimte.

Dit kan dus al gebeuren door bijvoorbeeld een raam – indien die mogelijkheid er is – op een kier te zetten en op die manier de ruimte continu te ventileren.

In veel gevallen is het toepassen van ventilatieroosters aan de bovenkant van het glas een prima oplossing.

ventilatieroosters tegen condens op ramen

Ventilatieroosters kunnen gemakkelijk worden gemonteerd en geïnstalleerd op dubbel glas, hr glas en triple glas. Het is zelfs mogelijk om dit soort beluchting toe te passen op enkel glas, echter gebruikelijk is dat niet.

Waarom voorkomen ?

Teveel condensvorming, die bovendien lang aanwezig blijft kan voor problemen zorgen. Schimmel is een vaak voorkomend probleem na verloop van tijd als er zich vaak condens op de ramen bevindt.

Als er niet of matig wordt geventileerd in een ruimte kan er dus gemakkelijk schimmelvorming ontstaan en schimmel is slecht voor de gezondheid.

Dubbel glas

Condens op dubbel glas – meestal de binnenzijde – is dus niet erg. Het wordt problematischer als het vocht in of tussen de glasplaten van het dubbel glas wordt geconstateerd. In dat geval is er in feite sprake van een lekkage van het dubbel glas.

Als er zich daadwerkelijk vocht tussen de glasplaten bevindt is vervanging van het dubbel glas noodzakelijk. Het glas is lek en heeft dus ook geen isolerende werking meer. Met name bij kouder weer kan een lekkage goed geconstateerd worden door condensvorming tussen de platen.

Conclusie condens op ramen

  • Condens op de raam is eenvoudig op te lossen door ventilatie
  • Als er zich vocht tussen de glasplaten bevindt (dubbele beglazing) is het glas lek
  • Condensvorming dient zoveel mogelijk vermeden te worden. Dit is mogelijk door de ruimte te ventileren.
  • Vermijden van condens op ramen voorkomt schimmelvorming