Condens op de buitenzijde van de ramen

Waarom kunt u eigenlijk condens op de buitenkant van de ramen krijgen ? Het beslaan van dubbel glas kan ontstaan als de buitentemperatuur laag is en er bovendien sprake is van een zeer hoge luchtvochtigheid buiten.

Met name in het najaar en vroege voorjaar kan dit dus veelvuldig voorkomen. Hiertegen valt in feite niets te doen. Het dubbel glas of isolatieglas is dus niet stuk, maar door de genoemde oorzaken is condens eenvoudig niet te voorkomen.

Er is dan ook geen sprake van een productiefout of iets dergelijks. Het glas zal ondanks de condensvorming nog steeds naar behoren functioneren en zorgt dus ook nog steeds voor een isolerende werking.

Het is dus eenvoudig wachten op of hogere temperaturen of een lagere luchtvochtigheid (bijvoorbeeld bij vriesweer). Condens aan de buitenzijde van de ramen is overigens ook niet schadelijk.

De condens verwijderen – door het hr glas droog te maken met een zeem of doek – zal overigens ook niet helpen. De condensdruppels zullen bij gelijkblijvende weercondities gewoon weer terugkeren.

Condens aan de binnenzijde

Ook kan het overigens voorkomen dat ruiten ook aan de binnenzijde condensvorming te zien geven.

Als binnen- en buitentemperatuur gelijk zijn kan het ook voorkomen dat de condensvorming aan de binnenzijde van de ramen plaats zal vinden. Hier is natuurlijk wel wat tegen te doen.

Zo kunt ervoor zorgen dat de binnentemperatuur hoger wordt – door bijvoorbeeld de verwarming aan te zetten, of door eenvoudig te zorgen voor een goede beluchting van de binnenruimte.

Veel condens binnen kan wel schadelijk zijn. Als u niet ventileert of verwarmt kan daarna eenvoudig schimmelvorming ontstaan. Schimmelvorming in huis kan ziektes veroorzaken.

Goede ventilatie van HR glas of dubbel glas is dus altijd een aanrader. Door goede ventilatieroosters in het isolatieglas te plaatsen, kunt u eenvoudig de ruimte voorzien van frisse lucht.

In combinatie met wat warmte zal daarna de condensvorming aan de binnenzijde van de ramen snel verdwijnen.

Condens op buitenramen

De Glascentrale zoekt per direct een :

(Leerling) Glaszetter

Bekijk de vacature !